Probiotika för din hälsaVad är Probiotika?

Probiotika är goda bakterier viktiga för ett fungerande matsmältningsystem och bra hälsa.

Probiotika kallas de bakterier som stödjer kroppens arbete med att smälta och spjälka mat samt tillverka enzymer och vissa vitaminer. Den normala människans matsmältningskanal innehåller cirka 400 olika typer av probiotiska bakterier. En god population av probiotiska bakterier hindrar och minskar tillväxten av skadliga bakterier och främjar ett friskt matsmältningssystem. Probiotiska bakterier har alltid levt och verkat i symbios mellan människor, djur och växter.

Var hittar man probiotika?

Probiotika hittar man framförallt i obehandlad naturlig mat, samt fermenterade produkter som inte är pastöriserade.

Probiotiska bakterier finns över allt i naturen, framförallt hittar vi dem på gröna blad, frukter och rötter. I vår matkultur hittar vi dem på, främst obehandlad ekologiska produkter, men även i vissa ostar och mjölkprodukter. Och vårt naturliga sätt att få i oss dessa har varit via vår mat.

Varför behöver vi Probiotika?

För att förbättra näringsupptag, öka immunförsvarets kapacitet, och skapa balans i magen.

I den bästa av världar hade vi inte behövt några kosttillskott överhuvud taget. Probiotiska mikrober i form av mjölksyrebakterier, vilda jästsvampar och photoafotopha urbakterier har alltid varit en naturlig del av vår kost. De finns på alla blad, rötter, nötter frukter eller annan föda. De probiotiska mikroberna har hjälpt oss att spjälka och smälta vår mat, bryter ner proteiner till lättupptagliga aminosyror. De skapar även enzymer och vitaminer. Man kan säga att naturen har ordnat det så att varje tugga mat innehåller den mängd probiotiska bakterier som vi behöver för att smälta den. Vi har alltid levt i en symbios och nära samarbete med bakterier och mikrober i vår omgivning. När de är i balans fungerar oftast naturen och matsmältnings-processer perfekt.

Modern matproduktion

Vi besprutar, tvättar och strålar vår mat. Detta leder till att de naturliga bra bakterierna dör.

I vårt moderna samhälle har en del av de naturliga processerna ändrats radikalt. När vi framställer mat idag så görs det på allt mer onaturlig sätt med kemikalier och konstgödsel. Det leder dels till minskad näring i maten men också till att maten innehåller mindre eller ingen naturlig probiotika. Istället kan den vara kontaminerad med besprutningsrester som är antibiotiska, alltså deras uppgift är att döda allt ifrån bakterier till smådjur eller svampar etc. Dessa gifter följer delvis eller helt med maten ner i vårt matsmältningssystem. Där kan de ställa till med besvär då vissa är designade för att döda bakterier etc. Mycket av de frukter och grönsaker som levereras idag är även strålade för att döda så myckt av mikrober och bakterier som möjligt. Denna typ av matframställning har vi haft i ökande grad sedan andra världskriget. Innan dess framställes mat ekologiskt.

Modern Kokkonst

Vi kokar, steker, strålar, micrar och friterar våran mat. Det dödar i princip all naturlig probiotika.

Idag är det vanligt att större delen av vår mat antingen är kokt, stekt, friterad eller tillagad i mikrovågsugn. Detta leder till att de eventuella bakterier som finns med på våran mat definitivt dör och maten blir ”steril” Denna sterila mat är nu vår huvudsakliga kost och vi är den enda levande organismen på jorden som de senaste 100 tals åren börjat äta mat utan bakterier. Kokad, stekt och grillad mat har vi gjort i många hundra år, utvecklingen de senaste 70 åren har lett till att vi idag äter mat med väldigt lite eller inga probiotiska bakterier. Istället så får vi oss mer och mer antibiotiska (bakteriedödande) substanser via maten men också t.ex. diskmedelsrester och tandkrämsrester. I olika kulturer ser vi ofta att mjölksyrning eller fermentering av mat har varit ett stående inslag t.ex. surkål, thempe, kimchi, surhaj, borst m.m. Detta har varit ett sätt att få i sig mer probiotiska bakterier och underlätta med matsmältning. I västra Europa och Norden blir allt fler av de mjölksyrade produkterna man kan köpa i affären pastöriserade, d.v.s. man hettar upp och dödar enzymer och mjölksyrebakterier. Det som vi får kvar är en produkt som smakar surt men saknar probiotisk effekt. Detsamma gäller många yoghurtprodukter mm.

Vad är Probioform

Probioform är en probiotika som liknar den naturliga balans av bra bakterier i ett brett spektrum som vi hade fått i oss i den bästa av världar.

Probioform är en flytande aktiv bredspektrum-probiotika med tre huvudkomponenter: Mjölksyrebakterier, Vild Jäst, samt Fotoaphotpfa bakterier. Probioform utvecklades av Dr Hiega i Japan och är ett resultat av hans 30-åriga forskning i ämnet. Slutsatsen av forskningen visar att det finns bakterier i naturen och i matsmältningssystemet som arbetar med att skapa balans och har en viktig funktion för magen. När bakteriebalansen är optimal, tillverkar bakterierna enzymer, vitaminer samt bryter ner proteiner till aminosyror. De hjälper även till med upptaget av mineraler och spårämnen. Probioform levereras i en Bag-In-Box som inte släpper in ljus eller syre och som gör att hållbarheten är ca 1 år i rumstemperatur.

Immunförsvaret

Immunförsvaret uppgift är att hålla kroppen frisk och försvara oss mot främmande ämnen. Idag så ser vi att immunförsvaret framförallt får jobba i tarmsystemet. Äter vi en kost som är inflammatorisk så tar det naturligt vis upp en större del av immunförsvarets kapacitet. Vissa bakterier så kallade förruttnelsebakterier, skapar inflammatoriska processer vilket leder till arbete för vårt immunförsvar. Det belastar även njurar lever och andra delar av kroppen.

Moderna magproblem/sjukdomar

Vanliga problem idag som nästan har blivit normala är:

Trög mage, människan har en tarmrytm på ca 24h, d.v.s. efter det att vi har ätit någonting så har maten 24 timmars resa genom vårat tarmsystem. Äter vi tre gånger per dag så borde det normala vara att vi går på toaletten tre gånger per dag. Stress, felaktig kost och en obalans i tarmfloran är de vanligaste orsaken till att magen kan hamna ur rytm vilket kan leda till problem.

IBS/IBD, Irriterad tarmslemhinna. När tarmslemhinnan är inflammerad är det ett tecken på att något är på tok. Mycket tyder på att tarmfloran kan vara i obalans och det kan vara tecken på stress felaktig kost.

Lös mage, när man har lös mage är det ofta någonting som kroppen anser var giftigt och inte vill ha i tjocktarmen för länge. Det kommer då ut fortare än vad som är naturligt. Det är naturligtvis inte optimalt för näringsupptag mm.

Uppblåst mage, kan vara ett tecken på att men ex har överväxt av Candida, eller andra mikrober som reagerar på den föda man äter.

Chrons Sjukdom är en kronisk inflammatorisk sjukdom. Den kan uppstå var som helst i mag-tarmkanalen, men det vanligaste är att inflammationen sitter i nedre delen av tunntarmen eller övre delen av tjocktarmen.

Ulcerös kolit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som angriper ändtarmen eller tjocktarmen. Ulcerös kolit beror på en samverkan mellan yttre faktorer miljö/föda och ärftliga faktorer

Tecken på olika tarmproblem kan yttra sig i:

Nedsatt immunförsvar, trötthet, allergier, ledvärk, astma.

Det finns nu mera ett stort antal studier som visar att probiotiska bakterier är till nytta vid dessa problem. När immunförsvarets kapacitet ökar minskar minskar vi risken för all sorts sjukdomsproblematik.

Länkar

http://www.aftonbladet.se/halsa/article12450371.ab Ulcerös kol
http://crohnssjukdom.se/symptom-vid-crohns-sjukdom/ chrons sjukdom
http://www.halsatips.com/prostata/2015/06/probiotika-vid-Crohns-sjukdom.html tips vid chrons sjukdom

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2886445/ IBS klinsika studier.
http://www.webmd.com/ibs/features/supplements-for-ibs-what-works mer om ibs
http://www.medscape.com/viewarticle/818812 och en studie om ibs och probiotika

http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2349&print=1 zaras sida
http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=2991 läkartidnignen om probiotika och prebiotika

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/07/05/probiotics-found-to-help-your-gut-s-immune-system.aspx Dr Mercola probiotika hjälper immunsystemt
http://www.todaysdietitian.com/newarchives/011211p20.shtml probiotika ger bättre immunförsvar.. Svensk studie

http://www.klokast.se/siem/Tarm1.html
föruttnelser bakterier hänvisning studie 1933

Referenser ibs ibd Chrhns sjukdom probiotika

References
Wikipedia – Irritable bowel syndrome - accessed July 15, 2013
Food and Drug Administration – Q&A on Dietary Supplements  accessed July 15, 2013
Nobaek S, Johansson ML, Molin G, Ahrné S, Jeppsson B. Alteration of intestinal microflora is associated with reduction in abdominal bloating and pain in patients with irritable bowel syndrome. Am J Gastroenterol. 2000 May;95(5):1231-8.
Niedzielin K, Kordecki H, Birkenfeld B. A controlled, double-blind, randomized study on the efficacy of Lactobacillus plantarum 299V in patients with irritable bowel syndrome. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2001 Oct;13(10):1143-7.
Sen S, Mullan MM, Parker TJ, Woolner JT, Tarry SA, Hunter JO. Effect of Lactobacillus plantarum 299v on colonic fermentation and symptoms of irritable bowel syndrome. Dig Dis Sci. 2002 Nov;47(11):2615-20.
Ducrotté, P, Sawant P, Jayanthi V. Clinical trial: Lactobacillus plantarum299v (DSM 9843) improves symptoms of irritable bowel syndrome. World Journal of Gastroenterology 2012 18(30), 4012.
Probi – Lactobacillus plantarum 299v accessed July 15, 2013
Guglielmetti S, Tamagnini I, Mora D, Minuzzo M, Scarafoni A, Arioli S, Hellman J, Karp M, Parini C. Implication of an outer surface lipoprotein in adhesion of Bifidobacterium bifidum to Caco-2 cells. Appl Environ Microbiol. 2008 Aug;74(15):4695-702.
Guglielmetti, S., Mora, D., Gschwender, M., & Popp, K. Randomised clinical trial: Bifidobacterium bifidum MIMBb75 significantly alleviates irritable bowel syndrome and improves quality of life — a double-blind, placebo-controlled study. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 2011 33(10), 1123–1132.
Dunne C, Murphy L, Flynn S, O’Mahony L, O’Halloran S, Feeney M, Morrissey D, Thornton G, Fitzgerald G, Daly C, Kiely B, Quigley EM, O’Sullivan GC, Shanahan F, Collins JK. Probiotics: from myth to reality. Demonstration of functionality in animal models of disease and in human clinical trials. 1999 Antonie Van Leeuwenhoek. 76: 279-292.
Whorwell PJ, Altringer L, Morel J, Bond Y, Charbonneau D, O’Mahony L, et al. Efficacy of an Encapsulated Probiotic Bifidobacterium infantis 35624 in Women with Irritable Bowel Syndrome. The American journal of gastroenterology, 2006 101(7), 1581–1590.
Bifantis.com – Probiotic Scientific Data accessed July 15, 2013
Williams EA, Stimpson J, Wang D, Plummer S, Garaiova I, Barker ME, Corfe BM. Clinical trial: a multistrain probiotic preparation significantly reduces symptoms of irritable bowel syndrome in a double-blind placebo-controlled study. Alimentary Pharmacology & Therapeutics 2009 29(1), 97–103.
Kim HJ, Camilleri M, McKinzie S, Lempke MB, Burton DD, Thomforde GM, Zinsmeister AR. A randomized controlled trial of a probiotic, VSL#3, on gut transit and symptoms in diarrhoea-predominant irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther. 2003 Apr 1;17(7):895-904.
Kim HJ, Vazquez Roque MI, Camilleri M, Stephens D, Burton DD, Baxter K, et al. A randomized controlled trial of a probiotic combination VSL# 3 and placebo in irritable bowel syndrome with bloating. Neurogastroenterology and Motility 2005 17(5), 687–696.
Guandalini S, Magazzù G, Chiaro A, La Balestra V, Di Nardo G, Gopalan S, Sibal A, Romano C, Canani RB, Lionetti P, Setty M.J VSL#3 improves symptoms in children with irritable bowel syndrome: a multicenter, randomized, placebo-controlled, double-blind, crossover study. Pediatr Gastroenterol Nutr. 2010 Jul;51(1):24-30.
Kajander K, Hatakka K, Poussa T, Farkkila M, Korpela R. A probiotic mixture alleviates symptoms in irritable bowel syndrome patients: a controlled 6-month intervention. Aliment Pharmacol Ther. 2005 Sep 1;22(5):387-94.
Kajander K, Korpela R. Clinical studies on alleviating the symptoms of irritable bowel syndrome. Asia Pac J Clin Nutr. 2006;15(4):576-80.
Kajander K, Myllyluoma E, Rajilic-Stojanovic M, Kyronpalo S, Rasmussen M, Jaarvenpaa S, et al. Clinical trial: multispecies probiotic supplementation alleviates the symptoms of irritable bowel syndrome and stabilizes intestinal microbiota. Alimentary Pharmacology & Therapeutics 2007 27(1), 48–57.


Referenser Förstoppning

References
1.         Wikipedia – Constipation. http://en.wikipedia.org/wiki/Constipation, Accessed November 14, 2013.
2.         Chassard C, Dapoigny M, Scott KP, Crouzet L, Del’homme C, Marquet P et al. Functional dysbiosis within the gut microbiota of patients with constipated-irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther 2012; 35(7): 828-838.
3.         Agrawal AH, L. A.; Morris, J.; Reilly, B.; Guyonnet, D.; Goupil Feuillerat, N.; Schlumberger, A.; Jakob, S.; Whorwell, P. J. Clinical trial: the effects of a fermented milk product containing Bifidobacterium lactis DN-173 010 on abdominal distension and gastrointestinal transit in irritable bowel syndrome with constipation. Aliment Pharmacol Ther 2009; 29(1): 104-114.
4.         Guyonnet DC, O.; Ducrotte, P.; Picard, C.; Mouret, M.; Mercier, C. H.; Matuchansky, C. Effect of a fermented milk containing Bifidobacterium animalis DN-173 010 on the health-related quality of life and symptoms in irritable bowel syndrome in adults in primary care: a multicentre, randomized, double-blind, controlled trial. Aliment Pharmacol Ther 2007; 26(3): 475-486.
5.         Roberts LMM, D.; Holder, R.; Wilson, S.; Hobbs, F. D. A randomised controlled trial of a probiotic ‘functional food’ in the management of irritable bowel syndrome. BMC Gastroenterol 2013; 13: 45.
6.         De Paula JAC, E.; Weill, R. Effect of the ingestion of a symbiotic yogurt on the bowel habits of women with functional constipation. Acta Gastroenterol Latinoam 2008; 38(1): 16-25.
7.         Yang YXH, M.; Hu, G.; Wei, J.; Pages, P.; Yang, X. H.; Bourdu-Naturel, S. Effect of a fermented milk containing Bifidobacterium lactis DN-173010 on Chinese constipated women. World J Gastroenterol 2008; 14(40): 6237-6243.
8.         Tabbers MMC, A.; Roseboom, M. G.; Crastes, N.; Perrin, C.; Reitsma, J. B.; Norbruis, O.; Szajewska, H.; Benninga, M. A. Fermented milk containing Bifidobacterium lactis DN-173 010 in childhood constipation: a randomized, double-blind, controlled trial. Pediatrics 2011; 127(6): e1392-1399.
9.         Zaharoni HR, E.; Vardi, H.; Friger, M.; Bolotin, A.; Shahar, D. R. Probiotics improve bowel movements in hospitalized elderly patients–the PROAGE study. J Nutr Health Aging 2011; 15(3): 215-220.
10.       Facchinetti FD, G.; Pedretti, L.; Resasco, P.; Annessi, E.; Dodero, D. [The role of oral probiotic for bacterial vaginosis in pregnant women. A pilot study]. Minerva Ginecol 2013; 65(2): 215-221.
11.       Min YWP, S. U.; Jang, Y. S.; Kim, Y. H.; Rhee, P. L.; Ko, S. H.; Joo, N.; Kim, S. I.; Kim, C. H.; Chang, D. K. Effect of composite yogurt enriched with acacia fiber and Bifidobacterium lactis. World J Gastroenterol 2012; 18(33): 4563-4569.
12.       Pitkala KHS, T. E.; Finne Soveri, U. H.; Ouwehand, A. C.; Poussa, T.; Salminen, S. Fermented cereal with specific bifidobacteria normalizes bowel movements in elderly nursing home residents. A randomized, controlled trial. J Nutr Health Aging 2007; 11(4): 305-311.
13.       Koebnick CW, I.; Leitzmann, P.; Stern, U.; Zunft, H. J. Probiotic beverage containing Lactobacillus casei Shirota improves gastrointestinal symptoms in patients with chronic constipation. Can J Gastroenterol 2003; 17(11): 655-659.
14.       Cassani EP, G.; Pezzoli, G.; Pusani, C.; Madio, C.; Iorio, L.; Barichella, M. Use of probiotics for the treatment of constipation in Parkinson’s disease patients. Minerva Gastroenterol Dietol 2011; 57(2): 117-121.
15.       Sakai TM, H.; Ishikawa, E.; Oishi, K.; Kushiro, A. Fermented milk containing Lactobacillus casei strain Shirota reduces incidence of hard or lumpy stools in healthy population. Int J Food Sci Nutr 2011; 62(4): 423-430.
16.       Guerra PVL, L. N.; Souza, T. C.; Mazochi, V.; Penna, F. J.; Silva, A. M.; Nicoli, J. R.; Guimaraes, E. V. Pediatric functional constipation treatment with Bifidobacterium-containing yogurt: a crossover, double-blind, controlled trial. World J Gastroenterol 2011; 17(34): 3916-3921.
17.       Puccio GC, C.; Meli, F.; Rochat, F.; Grathwohl, D.; Steenhout, P. Clinical evaluation of a new starter formula for infants containing live Bifidobacterium longum BL999 and prebiotics. Nutrition 2007; 23(1): 1-8.
18.       Amenta MC, M. T.; Di Fiore, P.; Venturini, I. Diet and chronic constipation. Benefits of oral supplementation with symbiotic zir fos (Bifidobacterium longum W11 + FOS Actilight). Acta Biomed 2006; 77(3): 157-162.
19.       Colecchia AV, A.; La Rocca, A.; Pasqui, F.; Nikiforaki, A.; Festi, D. Effect of a symbiotic preparation on the clinical manifestations of irritable bowel syndrome, constipation-variant. Results of an open, uncontrolled multicenter study. Minerva Gastroenterol Dietol 2006; 52(4): 349-358.


Vanliga frågor

Måste man ha Probioform i kylskåp?

Nej. Probioform är nästan ren mjölksyra, vilket i sig är konserverande. Den klarar sig bra i rumstemperatur även öppnad.

Kommer bakterierna i Probioform från djur?

Bakterierna i Probioform är inte inhämtade från djur, djurmagar eller tarmsystem. De är samlade från flora i naturen. Dock förekommer bakterierna även i djurs och människors magar då de liksom vi äter av vegetation.

Hur överlever Probioform magsyran när den inte ligger i en kapsel?

Probioform kommer igenom magsäcken till stor del på samma sätt som den gör för alla djur och människor när vi äter naturligt, alltså via vår mat. Det är främst frystorkad probiotika som är i ett så kallat sporstadie som har problem med mänsklig magsyra. Vår magsyra är konstruerad så att den skall eliminera så mycket av patogena bakterier och parasiter som möjligt och släppa igenom de ”bra” bakterierna som vi behöver. Naturen behöver inga kapslar.

Kan man ge Probioform till barn?

Barn får under sin första tid all sin probiotika via modersmjölk. När de närmar sig ett år börjar de att stoppa allt de hittar i munnen. Det är ett beteende som är utvecklat för att de skall få i sig ett brett spektrum av bakterier samt att träna sitt immunförsvar. Vid den tidpunkten kan man ge barn probiotika, dock en låg dos på cirka en halv tesked utblandad i mat eller dryck 1 till 2 gg. dagligen.

Kan gravida använda Probioform?

Gravida kan äta Probioform, det naturliga för en gravid kvinna är att äta mat med probiotiska bakterier.

Är Probioform Vegansk?

Probioform är en vegansk produkt. Den består av vatten mineraler från melass samt bakterier.

Hur länge håller Probioform när paketet är öppnat?

Probioform håller så länge som utgångsdatumet säger oavsett om plomben är borttagen och man börjat konsumera paketet. Den smarta Bag-In-Box-lösningen gör att inget syre kommer in i paketet. Det är dock viktigt att påsen inte plockas ut utan förvaras i sin kartong mörkt.

Kan man hälla över Probioform i andra behållare?

Man skall helst inte hälla över Probioform i andra behållare om de inte skall konsumeras inom två dagar. Vissa processer kan starta om produkten utsätts för ljus.

Kan man få utrensningssymptom av Probioform?

Ja, beroende på hur mycket man doserar och hur man mår i magen kan utrensningssymtom som ökade toalettbesök och buller i magen förekomma. Ofta är det snabbt övergående men det kan fortgå upp till någon vecka. Många som tar Probioform för trög mage välkomnar att få fart på magen igen.


Probioform och träning

Kunskapen om probiotika och dess viktiga funktioner i kroppen har blivit allt mer uppmärksammad, i synnerhet när det gäller träning och hård fysisk prestation. Näringsupptag och en fungerande matsmältning är väsentligt för en god hälsa och maximal daglig energi. Probioform är en utmärkt hjälp vid all slags fysisk träning och när kroppen behöver fungera optimalt.

Skapar fria aminosyror av protein

Att fermentera/syra sin proteindrink har många fördelar. PH-värdet på drinken sänks vilket gör att processen i magsäcken blir enklare för kroppen. Magsyran som ska försmälta maten får god hjälp på vägen och det leder till ökad energi.

En stor del av kroppens energi går åt till att smälta och spjälka maten vi äter. Den befintliga tarmfloran i matsmältningssystemet bryter ner födoämnen till byggstenar så att kroppen kan ta upp dessa. Proteiner bryts ner av tarmfloran till sin absorberbara form som aminosyror och genom att blanda probioform i sin proteindrink startar man den processen redan innan man förtär produkten. Processen förbättras och effektiviseras med resultatet att näringen kan tillgodogöras ännu bättre och med mindre energiförlust längs vägen.

Minskar kemiska gifter och hormoner i produkter

Probioform bryter ner gifter, hormoner och andra skadliga ämnen. De speciella bakteriestammarna som Probioform innehåller bryter ner onaturliga kolkedjor i sötningsmedel, konserveringsmedel, hormoner och andra skadliga ämnen som återfinns i många proteinprodukter på marknaden. När man fermenterar proteinet hinner Probioforms speciella sammansättning av mikrober bryta ner en del av de ämnena och kroppen slipper att handskas med dem.

Detoxar tunntarmen

Idag äter vi en kost som gör att plack och tarmfickor skapas i tunntarmen. Detta täcker en del av tarmluddet vars uppgift är att ta upp näring. Det hämmar således näringsupptaget. Probioforms mikrober bryter sakta och skonsamt ner tarmplack och gifter. När tarmluddet frigörs ökar möjligheten att ta upp näring. Det minskar även volymen samt förgiftningsgraden i tarmarna och bidrar till att man känner sig lättare och smidigare.

Ökar immunförsvarets kapacitet

Vårt immunförsvar är idag till stor del fokuserat på att lösa inflammatoriska processer som skapas av en inflammatorisk kost. Vid klassisk diet med högt innehåll av protein gynnas stammar av förruttnelsebakterier. Dessa skapar i sin tur inflammatoriska processer som tar mycket kapacitet av immunförsvaret. Genom att fylla på med positiva mjölksyrestammar och bakterier som balanserar ner andelen förruttnelsebakterier ökar man immunförsvarets kapacitet i övriga delar av kroppen vilket leder till minskad sjukdomsproblematik.

För att öka effekten och göra sin proteinshake eller smoothie mer lättupptaglig och effektiv för kroppen kan man blanda i 2 msk. probioform 12-18 timmar före konsumtion och låta drinken stå i rumstemperatur. I normal rumstemperatur arbetar mjölksyrebakterierna optimalt. Smaken förändras till det surare men resultatet förbättras mycket.


Top


info@probioform.se | info@probioform.no | info@probioform.eu